Municipalitatea va achizitiona sase vagoane Imperio Eco de la Astra Vagoane Calatori

Primaria Municipiului Arad a semnat, vineri, contractul de achizitie a sase tramvaie noi, cu finantare prin credit acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare,in valoare de 6.568.101,30 de euro, plus TVA.

Contractul a fost semnat de Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad, si Gheorghe Sarbu, director general al SC Astra Vagoane Calatori Arad SA.

"Dupa 10 ani de mandat am atins obiective pe care nu ma gandeam ca le vom atinge, atat la nivel de administratie cat si ca dezvoltare economica. In ultimele 12 luni industria aradeana a crescut cu 17%, exportam componente de elicoptere si submarine, vagoane de calatori, vagoane de marfa, mobila. Ca valoare a exporturilor, Aradul are de patru ori mai mult decat inainte de '89. Sper ca, dupa semnarea acestui contract, Aradul sa exporte si tramvaie", a declarat, cu acest prilej, primarul Gheorghe Falca.

In continuare, acesta a mai spus ca prin aceasta achizisie, municipalitatea incheie un ciclu inceput in 2006, un ciclu de modernizare a infrastructurii liniilor de tramvai, ceea ce inseamna servicii de calitate pentru cetateni.

"Suntem interesati ca, intr-un oras care devine din ce in ce mai modern, cu trafic din ce in ce mai puternic, sa-i convingem pe cetatenii nostri sa foloseasca mijloacele moderne de transport in comun, sa foloseasca din ce in ce mai mult viitoarele piste de biciclete, pentru ca si acolo suntem intr-o derulare a unui proiect pe fonduri europene", a adaugat Gheorghe Falca.

La randul lor, reprezentantii companiei Astra Vagoane Calatori Arad au declarat ca acest contract este un succes meritat pentru industria romaneasca, aratandu-se increzatori ca tramvaiului Imperio Eco va confirma asteptarile municipalitatii si ale publicului, prin inaltele performante tehnice si standardele de confort pe care le ofera, subliniind ca acesta este tramvaiul cu cel mai redus consum de energie existent in prezent pe plan mondial.

Valer Blidar, proprietarul grupului de firme Astra Vagoane Calatori Arad SA, a afirmat ca semnarea acestui contract prezinta o mare importanta, dupa sase licitatii pierdute pentru ca nu s-a putut demonstra ca tramvaiul circula undeva.

"In urma cu doi ani, am achizitionat o licenta de la Siemens pentru un produs de top, care sa aiba cel mai mic consum de energie, sa ofere cele mai moderne conditii de transport si sa aiba cea mai ieftina mentenanta. Am realizat produsul, l-am omologat, dar, din pacate, nu l-am putut vinde pentru ca la toate licitatiile trebuia sa dovedim ca tramvaiul circula, desi normele UE prevad ca el poate sa fie vandut daca este omologat. De azi, ne vom putea prezenta produsul la toate licitatiile si vom reusi sa demonstram ca este de top. La Arad, fiind orasul nostru, pretul de vanzare al celor sase tramvaie va fi de 1,074 milioane euro plus TVA/bucata, un pret promotional, compania calculandu-si un profit modic, de 1 leu pe tramvai. Noi nu am vrut profit, ci am vrut sa oferim un mijloc de transport modern locuitorilor orasului Arad", a spus Valer Blidar.

Directorul general Gheorghe Sarbu a precizat, la randul sau, ca acesta este primul tramvai produs in Romania dupa o licenta germana, a carui prezenta pe piata era iminenta, avand in vedere vechimea tramvaielor care circula acum si care, majoritatea, nu mai corespund normelor europene in domeniu.

"Tramvaiul ce va fi livrat Companiei de Transport Public Arad corespunde celor stipulate in Caietul de Sarcini al licitatiei. El va fi unul particularizat, facut special pentru municipiul Arad. va avea 27 de metri lungime, va circula cu o viteza de 70 km la ora, va avea 40 de locuri pe scaune si 160 de locuri in picioare si, de asemenea, va avea si o zona destinata persoanelor cu handicap. Demn de mentionat e faptul ca este tramvaiul cu cel mai redus consum de energie la nivel mondial, de 0,64 KW/km. Durata de utilizare a tuturor echipamentelor mecanice si electrice solicitata este de minimum 30 de ani de functionare", a adaugat Gheorghe Sarbu.

Primarul Gheorghe Falca a precizat ca decizia privind culoarea celor sase tramvaie va fi luata dupa o analiza care va avea loc in cadrul Primariei Municipiului Arad, punctand insa ca drapelul municipiului Arad este galben si albastru.

Conform caietului de sarcini, primul tramvai va trebui sa fie livrat beneficiarului intr-un interval de 33 de saptamani de la semnarea contractului, urmatoarele cinci urmand sa fie livrate in alte 42 de saptamani.